Čierny Balog spíš načerno. Dědka vyřadila operace, Janíka potrápil motor

Vrchařská sezona českého šampionátu pokračovala o víkendu na slovenské trati v Čiernem Balogu. Václav Janík po sobotním druhém místě bohužel do dvou nedělních měřených jízd neodstartoval kvůli poruše motoru své Normy.  Davida Dědka o start připravil doslova na poslední chvíli akutní zánět slepého střeva. Musel se podrobit operaci, která proběhla bez komplikací.

„Jsou chvíle, kdy jdou závody stranou. Je nám líto, že David nemohl v Balogu startovat. Ale jsme rádi, že zákrok proběhl bez problémů a doufáme, že se brzy vrátí na kopce. Celý tým přeje Davidovi brzké uzdravení,“ uvedl Václav Janík, šéf týmu a jezdec ORLEN Janík Motorsport v jedné osobě.

Sám Janík, který bojuje o absolutní český mistrovský titul, obsadil v sobotu absolutně i ve třídě E2-SC-3000 druhé místo. „Mrzí mě druhá jízda, která přinesla ztrátu cenných sekund,“ přemítal jezdec, který byl v sobotním závodě číslo 2 o dvě sekundy pomalejší než jeho rival Pavel Vítek. Právě s ním boj o vítězství prohrál.

Problémy s pohonnou jednotkou se v neděli ještě zhoršily. A to natolik, že Václav Janík odjel pouze první tréninkovou jízdu a do mistrovských už nenastoupil. Tím pádem se výrazně zdramatizoval boj o korunu českého šampiona. Vítek v Čiernem Balogu vyhrál i druhý den a na závodníka stáje ORLEN Janík Motorsport se dotáhl na rozdíl pouhých dvou bodů.

„Jsem zklamaný, protože mi nedovolila jet technická závada. Tedy nic, co bych zavinil nebo zanedbal. Ale to je technika a takové věci k motorsportu patří. Teď se musíme soustředit na odstranění závady a minimalizovat ztráty, které vznikly. Máme málo času, protože další závod je už za čtrnáct dní na Babě,“ připomněl Václav Janík populární podnik Baba Pezinok, který se jede opět na Slovensku.

Barvy týmu ORLEN Janík Motorsport hájil na Slovensku také Jakub Šrámek. Ten si za volantem Clia Sport dojel ve skupině 5 pro dvě prvenství. „Víkend jsem si užil a postupně jsem se zrychloval,“ řekl spokojený pilot.