Titul je doma! Tým ORLEN Janík Motorsport a Václav Janík stvrdili vládu nad českými kopci

Kopec Baba u Pezinku jen pár kilometrů od Bratislavy byl svědkem dalšího velkého úspěchu týmu ORLEN Janík Motorsport. Václav Janík si dojel pro svůj první titul mistra České republiky v závodech do vrchu, když opanoval absolutní pořadí i svoji třídu E2-SC-3000! Tuzemský šampionát totiž přišel o závěrečný podnik na Jankově vršku v Bánovcích nad Bebravou, a tak se účtovalo už po Babě.

Další triumfy na Pezinské Babě přidali v neděli Jiří Svoboda ve třídě E2-SC-2000 s Normou a po oba dny Jakub Šrámek s Cliem Sport ve skupině 5. V neděli tak závodníci v barvách ORLEN Janík Motorsport vyhráli všechno, co se dalo.

Příprava Václava Janíka na víkendové závody byla hektická. Po závadě, která ovlivnila výkon vozu v předchozím podniku na Čiernom Balogu, dorazil opravený motor do jeho Normy teprve ve středu. Mechanici ho namontovali do auta, nastartovali jej a pak už se balilo na cestu na Slovensko.

Hned během prvního tréninku v celém týmu hrklo, protože placka zůstala stát těsně pod vrcholkem kopce. „Naštěstí to byl jen drobný problém s elektroinstalací,“ oddychl si Václav Janík.

Že je speciál zpátky ve své skvělé formě, se ukázalo hned poté. Václav si „střihl“ dva nejrychlejší časy absolutního pořadí a vyhrál sobotní závod.

Neděle se opakovala podle podobného scénáře. Před startem sice znovu trochu zazlobila elektronika, ale pilot červeno-bílého vozu i druhý den dojel pro dva nejrychlejší časy a absolutní vítězství. S tím se pojí i vítězství ve třídě E2-SC-3000 a také mistrovský titul!

Jeho největší rival, Pavel Vítek, navíc v neděli v jízdě číslo jedna krátce po startu zavadil o svodidla a ze závodu odstoupil.

„Celé to ze mě konečně spadlo. Získal jsem premiérový titul mistra České republiky, je to skvělé. Ale úplně mi to asi dojde asi za několik dní, protože teď jsme měli velký stres s autem,“ přiznal čerstvý šampion Václav Janík.

Na novém kluzkém asfaltu byl Jiří Svoboda s Normou v sobotu ve třídě E2-SC-2000 třetí. V neděli svoji kategorii ovládl a v absolutním pořadí ho jen 3,5 sekundy dělilo od bronzu.

„Asfalt byl hodně kluzký, ale klouzalo to všem stejně. V druhé sobotní jízdě mi bohužel odešly gumy. V neděli auto drželo skvěle a obě jízdy jsem si moc užil. Vítězství bylo takovou sladkou tečkou za letošní sezonou,“ řekl s úsměvem Jiří Svoboda.

Barvy týmu ORLEN Janík Motorsport na Babě hájil také Jakub Šrámek. Ten si za volantem Clia Sport dojel ve skupině 5 pro dvě první místa. „Na tomto kopci jsem startoval úplně poprvé, takže jsem se zpočátku hlavně učil. Dokázal jsem se s každou jízdou zrychlovat, takže jsem si víkendem užil,“ řekl spokojený pilot.

„Máme za sebou na kopcích skvělou sezonu. Chci poděkovat všem jezdcům i členům týmu za výbornou práci na trati, během závodů i doma v dílně při přípravě aut. Byl to úžasný ročník,“ dodal Václav Janík.