Koller si díky chytré strategii vyjel zatím nejlepší výsledek v italské F4

Jan Koller se na okruhu Paul Ricard po pauze vrátil do bojů v italském šampionátu formule 4. Jezdec v barvách BVM Racing srdnatě bojoval a závod od závodu se zlepšoval a zrychloval. Díky chytře zvoleným pneumatikám si nakonec dojel pro svůj nejlepší výsledek v debutové sezoně v našlapaném formulovém seriálu.

To, že Jan vynechal předchozí podnik v Mugellu, si vybralo daň v obou kvalifikacích, v nichž mu patřilo 28., respektive 27. místo.

První jízda na slavné francouzské trati byla na programu v sobotu. V extrémním vedru, kdy teploměr vyšplhal až na 36 stupňů Celsia, čekal jezdce fyzicky náročný závod. Jan Koller výborně odstartoval a dostal se na dosah druhé desítky pořadí. Jenže ve třetím okruhu dostal z boku bodyček od soupeřovy formule. Kolize ho poslala až na poslední místo, z něhož se dokázal prodrat alespoň na 26. příčku.

Nedělní dopoledne už nebylo naštěstí tak dramatické. V závodě bez konfliktů se Jan mírně posunul na konečnou 25. pozici. Mezi nováčky mu jen těsně uniklo umístění v top 10.

Jan Koller se na moderní francouzské trati s každým usednutím do formule zrychloval. Své sehrála i mistrně zvolená taktika. Odpoledne lilo jako z konve, ale čtvrt hodiny před startem déšť ustal. Výhledově hrozila další přeháňka, takže se závodní pole rozdělilo zhruba na dvě téměř stejné velké skupiny.

Polovina jezdců si nechala pneumatiky se vzorkem a druhá polovina přezula na slicky. Jan Koller a jeho závodní inženýr zvolili druhou možnost, tedy slicky. To se ukázalo jako jednoznačně dobrá volba. První tři kola sice gumy lehce klouzaly, ale pak na oschlé trati začaly fungovat a český jezdec se posouval kupředu.

Výsledkem byl letos nejlepší Janův výkon v italské F4, když projel cílem na 15. místě. Mezi nováčky mu patřila výborná sedmá pozice.

„Závodní víkend na okruhu Paul Ricard byl náročný. Chvíli jsme se doslova pekli a pak zase pršelo. Těší mě, že jsem se dokázal zrychlovat. V prvním závodě mě zbrzdila chyba soupeře, největší radost mám ale z jízdy číslo tři. Vybrali jsme správné gumy, a to se odrazilo i v konečném výsledku,“ uvedl Jan Koller.