Piloti Hyundai Janík Motorsport v Mostě vládli. Vyhrál Kout i Homola

V dominanci jezdců pilotujících Hyundai Elantra N TCR týmu Janík Motorosport  se proměnil čtvrtý díl seriálu TCR Eastern Europe, který hostil mostecký autodrom. První závod ovládl Maťo Homola a Adam Kout byl druhý. V bodované jízdě číslo dvě triumfoval Kout, zatímco Homolovi patřilo čtvrté místo. I tak si slovenský jezdec upevnil vedení v seriálu, jeho český kolega už útočí na průběžnou druhou příčku. Jiří Zbožínek je v hodnocení juniorů zatím bronzový.

„Náš tým má za sebou téměř dokonalý víkend. Musím klukům poděkovat za skvělé výkony na trati. Dvě vítězství ze dvou závodů je prostě skvělá bilance. Boje na trati byly velmi vyrovnané, takže o to jsou dosažené výsledky cennější. Maťo Homola navýšil svůj náskok v čele seriálu před Attilou Bucsim a v hodnocení týmů už máme dvakrát tolik bodů, než nasbíral náš nejbližší pronásledovatel,“ uvedl spokojený šéf týmu Václav Janík.

To, že to bude úspěšný víkend, ukázala už sobotní kvalifikace, kterou na postupně osychajícím asfaltu vyhrál Maťo Homola. Navíc si Adam Kout připsal třetí nejlepší čas.

Maťo Homola si start pohlídal a udržel vedení, které nepustil až do konce 15 kol dlouhého závodu. Kout se chtěl před domácím publikem vytáhnout. Po souboji s Italem Giacomem Ghermandim se brzy prodral na druhé místo. Od té chvíle duo Janík Motorsport na trati jasně dominovalo, výsledkem byl konečný double.

„Byl to na první pohled pohodový závod, ale ani v čele nesmíte byť na sekundu ztratit koncentraci. Každopádně to byla povedená jízda a těší mě i příděl bodů, které jsme dnes získali,“ liboval si spokojený Maťo.

Jiří Zbožínek startoval po desátém místě v kvalifikaci a penalizaci, kterou si přivezl ještě ze Slovenska, ze sedmé řady. Před českými diváky nezklamal a prodral na sedmou pozici. Mezi juniory mu patřila druhá pozice.

V neděli se startovalo s otočeným pořadí první desítky, což pro úspěšnou dvojici v barvách Janík Motorosport znamenalo až pátou startovní řadu.

Ovšem Adam Kout předvedl naprosto famózní start. Z první zatáčky už vyjížděl kolem pátého místa. A netrvalo dlouho a odvážným manévrem venkovní stopou pod obloukem Orlen se ujal vedení. Na Adamově triumfu nezměnil nic ani dvojí výjezd safety caru, který vždy smazal jeho těžce vypracovaný náskok. Adam Kout tak mohl po roce v Mostě znovu slavit vítězství.

„Výborně mi vyšla startovní procedura a dobře jsem se zorientoval v chumlu za první zatáčkou. Jel jsem tam po vnitřku, čímž jsem získal hodně pozic. Pak jsem výborně zvládl i oba restarty a kontroloval si náskok před soupeři,“ popsal Adam Kout vítězný závod.

Také Maťo se posunul dopředu, slovenský závodník skončil těsně pod stupni vítězů na čtvrté pozici. Jiří Zbožínek viděl šachovnicový prapor jako osmý a znovu byl druhý mezi juniory.

„Byl to můj nejvydařenější víkend v TCR Eastern Europe. Těší mě o to víc, že se mi tak dařilo před českými fanoušky. To je pak radost dvojnásobná,“ popsal Jiří Zbožínek své pocity.

Seriál TCR Eastern Europe pokračuje druhý zářijový víkend v Brně.