Na Salzburgringu kraloval Adam Kout, Maťo Homola je šampión TCR Eastern Europe 2024!

Sezona seriálu TCR Eastern Europe dospěla do svého vyvrcholení na rakouském Salzburgringu. Tým HYUNDAI Janík Motorsport, který již v předchozím závodě v Brně obhájil titul mezi týmy, se nyní soustředil na zisk jezdecké koruny. Po dvou dramatických jízdách si titul zajistil favorizovaný slovenský pilot Maťo Homola, jeho týmový kolega Adam Kout skončil s rozdílem pouhých pěti bodů druhý. Jiří Zbožínek třetí mezi juniory.

Adam Kout v sobotu zazářil, když nejdříve vyhrál kvalifikaci a poté triumfoval i v prvním závodě. „Mám tenhle okruh moc rád, takže jsem rád, že tady jsme rychlí i tento víkend. Kvalifikace se mi povedla, zajistil jsem si pole position, i když na startu jsem musel bojovat o udržení pozice,“ komentoval Adam Kout svůj výkon.

Maťo Homola, který byl lídrem šampionátu, to měl v sobotu komplikované. V kvalifikaci zajel třetí nejrychlejší čas, ale ulitý start mu vynesl penalizaci deseti sekund, což ho v konečném pořadí poslalo na šestou pozici. Zajel alespoň nejrychlejší čas závodu. Před rozhodujícím dnem tak mezi ním a Adamem Koutem zůstává rozdíl šestnácti bodů. Jiří Zbožínek, třetí jezdec týmu, bojoval v sobotu ve středu pole. V kvalifikaci si zajistil sedmé místo, a nakonec dojel devátý. Po sobotě byla situace před nedělním finálovým závodem ještě více vyhrocená.

Finálový závod sezony přinesl ohromující drama, které rozhodlo o novém šampionovi. Adam Kout, kterému los určil až devátou startovní pozici, předvedl neuvěřitelnou stíhací jízdu. Nejprve mu zhasl motor na startu. Pak ale jeho předjížděcí manévry zvedaly diváky ze sedadel. Vrcholem bylo dvojité předjetí v rychlé pasáži, kde vozy dosahují rychlosti přes 230 km/h, po trávě. Adam Kout v boji o titul udělal v Rakousku opravdu vše, když dokázal z posledního místa vyhrát. „Ten závod jsem si hodně užil. Při najíždění na start jsem si hlídal své místo a koukám, že už zhasínají světla na semaforu. Bylo to hodně hektické, ale pak to byla jízda. Šel jsem do všech soubojů s respektem a věděl jsem, o co tu jde. Vyhrál jsem tento víkend, co se dalo. K vítězství ve druhé jízdě mi trochu pomohlo odstoupení vedoucího Ghermandiho, nevím, jestli bych jej ještě dojel,“ zářil v cíli vítězný Adam Kout.

Maťo Homola, který potřeboval udržet klid a zůstat na bodech, bojoval v kontaktním závodě o každý centimetr trati. Přes tvrdou konkurenci a několik riskantních momentů si nakonec dojel pro třetí místo, což mu zajistilo titul šampiona TCR Eastern Europe pro rok 2024. „Tenhle titul pro mě znamená obrovsky moc. Adam byl neuvěřitelně rychlý, ale snažil jsem se zůstat klidný a udělat, co bylo potřeba. Jsem hrdý na celý tým HYUNDAI Janík Motorsport, bez jeho podpory bych to nedokázal,“ uvedl šťastný Maťo Homola po zisku titulu.

Z pole position startoval do druhé jízdy naopak junior týmu Jiří Zbožínek. Ten jedno místo na startu ztratil, ale hned v dalším kole vybojoval vedoucí pozici zpět. Na konci druhého okruhu přišla chyba a jezdec Elantry N TCR musel auto krotit v divé jízdě v kačeru. I tak zůstal v kontaktu a bojoval o přední pozice. Cílem projel nakonec Zbožínek jako sedmý. „Start se mi povedl velmi dobře, řekl bych, akorát mě do první šikany předjel Žarko Knego, který měl o něco lepší start. V poslední části tratě jsem ho předjel zpět, jenomže jsem udělal chybu v nájezdu do poslední zatáčky a vyjel jsem do kačírku. Snažil jsem se udržet jezdců přede mnou a probojovat se co nejvíce dopředu. V konečném výsledku jsem s posledním závodním víkendem spokojený,“ hodnotil své účinkování Jiří Zbožínek. Pro Jirku byl závodní víkend na Salzburgu také velmi úspěšný, v obou závodních jízdách byl hodnocený jako nejlepší junior, což ho vyneslo na bronzový stupínek v hodnocení juniorů za kompletní sezonu.

„Máme za sebou fantastický rok. Už v Brně jsme obhájili titul v týmech a teď jsme mohli slavit Maťův titul a Adamovo druhé místo. To je pro nás velká satisfakce za veškerou práci, kterou jsme do tohoto šampionátu vložili. Naši jezdci předvedli výborné výkony a jsme hrdí na to, co jsme jako tým dokázali. V celé sezóně dělal velké pokroky i Jirka. Jsem spokojený,“ radoval se šéf týmu Václav Janík.